Gubitak Univerzal banke u prvih šest meseci

Bez autora
Jul 29 2012

Beogradska Univerzal banka ostvarila je gubitak od 351,4 miliona dinara u prvih šest meseci ove godine, pokazuju nerevidirani finansijski izveštaji ove bankarske ustanove. U istom periodu protekle godine ova banka je poslovala pozitivno ostvarivši dobit pre oporezivanja od 151,1 milion dinara. Univerzal banka je zabeležila i veliki pad poslovanja iz osnovnog biznisa. Tako je prihod od kamata pao za 17,9 posto i iznosio je 1,6 milijardi dinara, dok je dobit iz ovog segmenta poslovanja opala za petinu. Prihod od naknada i provizija pao je za 6,7 posto na 250 miliona dinara, dok je dobit po ovom osnovu bila slabija za 7,4 posto. Kao i ostale banke, i Univerzal banka je u prvoj polovini godine zabeležila veliki rashod po pitanju kursnih razlika, dok su rashodi po osnovu indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja povećani za 158,2 posto na 558,4 miliona dinara.

Gubitak Univerzal banke u prvih šest meseciBeogradska Univerzal banka ostvarila je gubitak od 351,4 miliona dinara u prvih šest meseci ove godine, pokazuju nerevidirani finansijski izveštaji ove bankarske ustanove.

U istom periodu protekle godine ova banka je poslovala pozitivno ostvarivši dobit pre oporezivanja od 151,1 milion dinara.

Univerzal banka je zabeležila i veliki pad poslovanja iz osnovnog biznisa. Tako je prihod od kamata pao za 17,9 posto i iznosio je 1,6 milijardi dinara, dok je dobit iz ovog segmenta poslovanja opala za petinu. Prihod od naknada i provizija pao je za 6,7 posto na 250 miliona dinara, dok je dobit po ovom osnovu bila slabija za 7,4 posto.

Kao i ostale banke, i Univerzal banka je u prvoj polovini godine zabeležila veliki rashod po pitanju kursnih razlika, dok su rashodi po osnovu indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja povećani za 158,2 posto na 558,4 miliona dinara.

Ova bilansna pozicija u velikoj meri je doprinela ostvarenju gubitka što je prvi negativan polugodišnji rezultat ove banke otkada se pojavila na berzanskog tržištu.

Aktiva Univerzal banke na kraju juna bila je 36,1 milijardu dinara što predstavlja rast od početka godine od 2,9 posto.

Akcijama Univerzal banke na Beogradskoj berzi se prilično slabo trguje. Po poslednjoj ceni od 1.700 dinara tržišna kapitalizacija ove banke iznosi 964,7 miliona dinara (8,1 milion evra).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik